Kurvin Vauhti haluaa näkyä Kallion katukuvassa. Poliisikin kiinnostui.
Mikä on Kallion tunnetuin urheiluseura?
Roller derby -joukkue Kallio Rolling Rainbown värikkäät tarrat pilkistelevät monessa paikassa. HIFK pelaa käsipalloa urheilutalolla ja jääpalloa Brahenkentällä. Helsinki Wolverines on tuttu amerikkalaisen jalkapallon seuraajille, vaikka se joutunee siirtymään pysyvästi Velodromille.
Jalkapallojoukkue Kurvin Vauhdin kakkosmaalivahti Lasse Arola, 42, miettii, löytyykö Kalliosta todellista kaupunginosaseuraa, joka herättäisi asukkaissa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja näkyisi katukuvassa.
Ehdotuksena hänellä on luonnollisesti oma joukkue, joka nousi juuri jalkapallon kolmosdivariin. Historiallista hetkeä juhli lokakuisena arki-iltana Brahenkentällä toista sataa katsojaa.
– Vastustajatkin kehuvat otteluidemme tunnelmaa, Arola kertoo.
Kurvin Vauhdin historia alkaa vuodesta 1999. Räpin, rockin, skeittaukseen ja graffitien ympäriltä nivoutunut kaveriporukka tahkosi monen vastaavan joukkueen tavoin ensin harrastesarjaa.
– Jengi huomasi, että tämähän menee hyvin – mennään kutosdivariin. 2010-luvun alussa saatiin messiin nuoria pelaajia ja noustiin Neloseen. Se tuntui ihan älyttömältä. Vähän sama fiilis kuin nyt, Arola tunnelmoi.
Alkuaikoina joukkue järjesti ravintolalaiva Wäiskissä muun muassa suosittua Vauhti-klubia. Joukkueen kokoonpanoissa on nähty monia muusikoita. Arola pitää bändit ja artistinimet kuitenkin salassa.
Emme olisi nousseet, jos meillä ei olisi hyvä jengi.
– He eivät ole valtavirtaa. Alakulttuuri yhdistää joukkuetta.
Reilun sadan katsojan lisäksi Brahenkentän reunalla seisoi myös kaksi poliisia. Partiot ovat kytänneet joukkuetta Arolan mukaan aiemminkin, koska kannattajat ovat käyttäneet katsomossa soihtuja. Arola sanoo, että Kurvin Vauhti on saanut tästä Palloliitolta sakkoja.
– Nousupelissä vetosimme kannattajiin, ettei pommeja käytettäisi pelin aikana. Tuomari olisi voinut lopettaa pelin, Arola kertoo.
Luvalliset tulet palavat katsomon viereen kärrätyssä pienessä Vauhti Grillissä.
– Siinä vanhat pelaajat toimivat keittiömestareina. Olemme valmistaneet katsojille ilmaiseksi muun muassa makkaraa ja falafelejä.
Arola uskoo joukkueen tason riittävän sarjapaikan säilyttämiseen Kolmosessa.
– Siihen riittää, kun onnistuu tietyissä peleissä. Emme olisi nousseet, jos meillä ei olisi hyvä jengi. Runko pysyy kasassa.
Kurvin Vauhti treenaa talvella kerran viikossa. Pelaajat harjoittelevat myös omalla ajalla.
– Se riittää, kun treenit ovat hyvin ohjattuja.
Helsinkiläisjoukkueista nousua Kolmoseen juhli tänä syksynä myös PPJ/Ruoholahti. Oulunkylän Gnistan/Ogelillakin on vielä mahdollisuus.
Toukolan Teräksellä on ensi kaudella kaksi joukkuetta kolmosdivarissa, kun sen reservijoukkue voitti oman lohkonsa Nelosessa.
– Rakennamme siitä nuorta akatemiatyyppistä joukkuetta. Edustusjoukkue tavoittelee Kakkoseen nousua, sanoo edustusjoukkueen päävalmentaja Janne Reitala.
Kolmosessa pelaa yhteensä toistakymmentä helsinkiläistä joukkuetta.
– Odotan muun muassa FC Kontun, Laajasalon Palloseuran, MPS:n tai PuiU:n kohtaamisia, Kontulassa pelaamisen aloittanut ja Laajasalossa nykyisin asuva Arola sanoo.
– Toivottavasti myös Loviisa tulisi lohkoon, niin pääsisimme maakuntamatkalle.