Kesko toi markkinoilla ensimmäisen oman BCAA-juoman. S-ryhmä kertoo, että juomien myynti on yllättäen kääntynyt laskuun.
Kofeiinia sisältävien "perinteisten energiajuomien", kuten Batteryn ja Red Bullin lisäksi markkinoille on tullut viime vuosina yhä enemmän BCAA-energiajuomia. Ne sisältävät kofeiinin lisäksi aminohappoja.
BCAA-aminohappojen on esitetty parantavan suorituskykyä, palautumista ja kehittymistä.
Onko BCAA-juomista höytyä urheilijalle, laillistettu ravitsemusterapeutti ja dosentti Jaakko Mursu?
– Tutkimusten mukaan BCAA-aminohapot eivät paranna suorituskykyä. Palautuminen ja kehittyminen puolestaan edellyttävät aminohappoja, joista rakennetaan proteiineja, kuten lihasta. Tähän tarvitaan kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa ja pelkästään kolme BCAA-aminohappoa eivät riitä. Tarvitaan puuttuvat kuusi. Proteiinipitoisesta ruoasta saadaan nämä kaikki, ja siksi tuotteen nauttiminen ei ole parempi tai edes yhtä hyvä vaihtoehto kuin ruoka.
Säännöllinen ja runsas BCAA-juomien nauttiminen voi olla haitallista, jos tuotteet sisältävät kofeiinia ja sokeria.
– Kofeiini on piriste ja suuret määrät voivat haitata unta, kun taas sokeri kerryttää energiamäärää ja happamuuden kanssa yhdessä on haitallista hampaille, Mursu sanoo.
Suosituimmat BCAA-juomat ovat yleensä sokerittomia.
Minkä syyn Mursu näkee BCAA-juomien suosiolle?
– Taustalla on varmasti useampia eri syitä, kuten markkinointi, mukaan lukien näkyvyys urheilijoiden kautta someympäristöissä. Näiden avulla on saatu luotua mielikuva tarpeesta, hyödyllisyydestä ja trendikkyydestä. Kohderyhmä on usein nuoret ja harvat ylipäätään tietävät, että mitä kirjainyhdistelmä tarkoittaa.
Lyhenne BCAA tulee englanninkielisestä termistä branched-chain amino acids eli haaraketjuiset aminohapot. Juomissa on niistä kolmea: leusiinia, isoleusiinia ja valiinia.
BCAA-juomien myydyin brändi on ruotsalainen Nocco, K- ja S-ryhmistä kerrotaan.
Markkinajohtaja sai K-kauppoihin tänä talvena kilpailijan, kun myyntiin lanseerattiin kolme erilaista Pirkka BCAA-juomaa.
– BCAA-juomien myynti muodostaa noin kymmenen prosenttia kaikkien energiajuomien myynnistä ja kasvu on ollut tasaista, kertoo Keskon omista brändeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma.
S-ryhmällä ei ole omia BCAA-juomia. Kategorian myynti kolminkertaistui vuosina 2019–2022. Viime vuonna myynti kääntyi kuitenkin laskuun.
– Suurin yksittäisen tekijä tälle oli, että BCAA-juomien brändijohtaja toi markkinoille energiajuomia enimmäkseen ilman BCAA:ta. Kysyntä siirtyi jo markkinoilla olevista BCAA-sisältävästä juomista näihin ei BCAA:ta sisältäviin uutuustuotteisiin. Kysynnän muutos kertoneekin siitä, että tuotteiden isolle kohderyhmälle BCAA-aminohapot eivät välttämättä ole se ainoa lisäarvotekijä, miksi kyseisen brändin tuotteet ovat niin suosittuja.