Vuoden paras hunaja on puolukkahunaja, jonka oululaisen Raimo Tervolan mehiläiset valmistivat. Kokeneen harrastajatarhaajan erikoisalaa ovat lajihunajat, jotka mehiläiset ovat keränneet tietyn kasvin kukista tai kasvistoltaan erityiseltä alueelta.
Tuote sai marraskuun puolivälissä järjestetyissä kisoissa kiitosta aromista, kauniin punertavasta väristä ja juoksevasta koostumuksesta.
Tämän vuoden hunajasato jäi valtakunnallisesta keskiarvosta. Tuotto oli noin kaksi miljoonaa kiloa kotimaista hunajaa.
– Satoon vaikuttavat mesikasvien kukinta, säät ja se, miten pesät kehittyvät, kertoo kuluttajaneuvoja Virpi Aaltonen Suomen Mehiläishoitajain liitosta.
– Kevät oli kylmä, se ei suosinut pesien kehitystä. Helteinen kesäkuu oli erinomainen, kukinta oli hyvä ja satoa tuli paljon. Sitten tuli kylmä heinäkuu ja mehiläiset joutuivat syömään omaa hunajasatoaan, koska eivät päässeet lennoille, Aaltonen kertoo.
Elokuussa oli vielä lämmintä, mutta moni tarhuri linkosi hunajat elokuun alussa.
Keskimääräistä heikompi sato ei ole nostanut hunajan hintaa tai vaikeuttanut kotimaisen hunajan saatavuutta. Takana on kaksi hyvää vuotta, eli satoa on varastossa.

Suomessa suurin osa hunajasta on kiteytyvää monikukkahunajaa.
– Meillä on vain joitakin kasveja, joista tulee juoksevaa hunajaa. Sellaisia ovat esimerkiksi horsma ja puolukka, Aaltonen kertoo.
Tavallisimpia satokasveja Suomessa ovat vadelma, apilat, rypsi- ja rapsi, metsämarjat ja horsma.
Lajihunajien tuottaminen Suomessa on vaikeaa.
– Kasvukausi on lyhyt, ja monet mesikasvit kukkivat yhtä aikaa. Lajihunajan tuotannossa hunajasta tyhjennetty pesä viedään otolliselle paikalle halutun mesikasvin kukinnan alkaessa. Hunaja korjataan ennen kuin pesään kertyy satoa muista kasveista.
Suomalainen hunaja on usein vaaleaa ja pehmeäksi kiteytynyttä. Moni karttaa sitä ruoanlaitossa aivan turhaan.
– Usein ruokaohjeissa mainitaan juokseva hunaja, vaikka myös kiteytynyt hunaja sopii mainiosti ruoanvalmistukseen. Sehän sulaa ruoan sekaan.
Luomutuotannossa avainsana on mehiläistarhan sijainti.
Mehiläiset lentävät parin kolmen kilometrin säteelle pesästään. Mehiläistarha sijoitetaan niin, että lähellä sijaitsevat mesikasvit ovat pääosin luonnonmukaisesti viljeltyjä tai luonnonkasveja.
Luomuhunaja on tuotettava kaukana mahdollisista saastelähteistä eli vähintään kolmen kilometrin päässä vilkkaasti liikennöidyistä teistä tai kaatopaikoista.
Noin joka kymmenes suomalainen mehiläispesä kuuluu valvottuun luomutuotantoon.
Erilaiset hunajat maistuvat erilaiselle.
– Erikoisempia hunajia ei oikein löydä ruokakaupoista, joten niitä kannattaa ostaa markkinoilta tai suoraan tuottajilta, Aaltonen neuvoo.
Yksi erikoisimmista on mesikastehunaja. Se syntyy, kun mehiläiset keräävät talteen kirvojen tuottamaa mesikastetta.
– Hienoimmat lajihunajat kannattaa syödä sellaisinaan esimerkiksi jäätelön kastikkeena tai asettaa tarjolle vaikkapa juustotarjottimelle.

Kaikki kaupan hunaja ei ole kotimaista. Esimerkiksi juoksevaa hunajaa tuodaan Suomeen Etelä-Amerikasta ja Kiinasta saakka.
Kotimainen tuotanto kattaa useimmiten noin puolet vuotuisesta kulutuksesta. Hunajaa tuodaan Suomeen sekä EU:n alueelta että sen ulkopuolelta.
– Pakkauksessa ei kuitenkaan tarvitse mainita alkuperämaata, mikä hämärtää tuontihunajan alkuperää. Jos hunajan ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä olevan EU:sta ja EU:n ulkopuolelta, tuotantopaikka voi olla vaikkapa Ukraina mutta yhtä hyvin Kiina, Aaltonen toteaa.
Jos tuotteessa on jotain muutakin kuin hunajaa, kyseessä on hunajavalmiste.
Jos hunajaan lisätään esimerkiksi mausteita, se on hunajavalmiste. Kaupasta löytyy myös hunajavalmiste, jossa on vain puolet hunajaa. Loput valmisteesta on vettä ja maissista valmistettua ravintokuitua.
Hunaja on myös yksi maailman eniten väärennetyistä tuotteista. Hunajana myydään esimerkiksi sokerista tehtyä siirappia.
Kokeile keittiössä, usein jo lusikallinen riittää
Ruoanlaitossa hunaja on monikäyttöinen. Sitä voi lisätä juomiin, ruokiin ja leivontaan. Ruokalusikallinen tai pari riittää tuomaan makua.
Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri, vaikka maistuu makeammalta. Yhden desin sokeria voi korvata 0,75 desillä hunajaa.
Pieni määrä hunajaa tekee ihmeitä monen ruoan maulle.
Makeuta aamusmoothie tai puuro tilkalla hunajaa. Kokeile sitä myös kasvisvuokiin tai salaatinkastikkeisiin.
Tutut uunissa paahdetut kasvikset saavat lisää makua hunajasta. Kokeile rakuunaporkkanoita: puolikypsiksi keitetyt porkkanat viimeistellään paistamalla ne voissa pannulla, mausteena tilkka hunajaa ja rakuunaa.
Paistettavaan ruokaan hunaja antaa hienon paistopinnan ja myös kiiltoa. Hunaja kuitenkin palaa helposti, joten sekoita hyvin.
Hunaja sopii hyvin etenkin kanaruokiin. Etäpäivän nopea ruokaisa salaatti syntyy, kun paistat broileria pannulla ja lisäät mausteeksi chiliä, seesamiöljyä ja hunajaa. Paista kullanruskeaksi ja nostele salaattipedille, kokoa samaan seuraan mieleisiäsi kasviksia.
Lampaanpaistin mausteeksi sopivat yrtit ja hunaja, viereen vaikka hunajamarinoidut valkosipulinkynnet.
Leivonnassa ja jälkiruuissa hunajalle on paljon käyttöä. Ja jos raaskit, tee simakin sokerin sijaan hunajasta.
Kun kuorrutat kinkun jouluna, sekoita sinappihuntuun juoksevaa hunajaa. Sivele kinkku hunajasinapilla, ripottele pintaan korppujauhoja ja paista kypsä kinkku 225–250 asteessa, kunnes pinta ruskistuu.
Tee graavikalalle tai sillille kastike sinapista ja hunajasta. Voit lisätä tilkan hunajaa myös ranskankermapohjaisiin kalan kastikkeisiin.
Timjami-hunajakeksit
12–14 kappaletta
100 g voita
0,5 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl kuivattua timjamia
5–6 rkl hunajaa
1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää kaurahiutaleet. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja timjami. Lisää seos taikinaan.
2. Lisää hunaja ja sekoita hyvin. Taikina jää murumaiseksi. Muovaa taikinasta käsin pieniä palloja ja paina litteäksi pellille leivinpaperin päälle. Keksit leviävät hieman paistaessa.
3. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia.
Hunajainen kanawokki
neljälle
400 g broileria suikaleina
2 rkl öljyä
nokare voita
1–2 porkkanaa
1–2 sipulia
puolikas parsakaali
(tai muita mieleisiä kasviksia)
ripaukset suolaa ja mustapippuria
3–4 rkl soijakastiketta
1 tl tuoretta inkivääriä
4 rkl hunajaa
1. Ruskista kana kypsäksi öljyssä ja voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta ruskistuneet kanat sivuun.
2. Lisää kasvikset pannuun, anna ruskistua. Lisää tarvittaessa paistorasvaa ja tilkka vettä, jotta kasvikset kypsyvät.
3. Kun vesi on haihtunut, lisää pannulle soijakastike ja hunaja. Lisää raastettu inkivääri ja kananpalat. Paista vielä muutama minuutti.
4. Tarjoa sellaisenaan tai riisin kera. Voit myös keittää nuudeleita ja lisätä ne wokin joukkoon. Paista hetki ennen tarjoamista.
Hunajapossu
neljälle
600 g possun sisäfileetä
tilkka rypsiöljyä + nokare voita
suolaa + mustapippuria
2 dl kermaa
2 tl dijoninsinappia
1–2 tl hunajaa
1. Leikkaa possu pihveiksi.
2. Paista lihat pannulla ruskeiksi, mausta suolalla ja pippurilla.
3. Kaada pannulle kerma, mausta sinapilla ja hunajalla.
Tarjoa perunoiden ja uunissa paahdettujen juuresten kera. Rakuunaporkkanat sopivat myös lisukkeeksi.