Terveysaseman lääkäri tylyttää kaupunkia HS:ssa: "Helsinki on hajottamassa ne lähiasemat, joissa vielä on tyytyväiset asiakkaat"

Terveyskeskuslääkärit joutuvat miielipidekirjoittajan mukaan vain hätäisesti ratkomaan asiakkaiden akuutteja ongelmia, sen sijaan että pystyisivät satsaamaan potilaiden hoitoon kokonaisvaltaisesti. Arkisto/Jari Pietiläinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Terveysasemien lääkäripula ja kokeneiden lääkärien joukkopako on ollut Helsingissä puheenaiheena pitkään. Vastauksena rekrytointihaasteisiin kaupunki on muun muassa nostanut terveyskeskuslääkäreiden palkkoja.

Nyt kaupungin terveysasemalla työskentelevä lääkäri puhuu suunsa puhtaaksi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla – tosin nimimerkin suojista.

Tekstin kirjoittaneen lääkärin mukaan työtä on mahdoton tehdä helsinkiläisasemilla hyvin. Aikaa kulutetaan lähinnä hoitotakuutilastojen kaunisteluun.

– Ainoat mittarit ovat potilaskontaktien määrä ja seuraavan vapaan lääkäriajan ajankohta. Koska hoidon laatua ei pystytä mittaamaan, järjestelmä ei kannusta panostamaan siihen mitenkään, lääkäri kirjoittaa.

Helsingin uudet ja isot terveys- ja hyvinvointikeskukset eivät kirjoittajan mukaan vähennä ongelmaa vaan päinvastoin. Hänen mukaansa ei ole sattumaa, että tyytymättömimpiä ollaan Vuosaaressa, jossa malli on pisimpään ollut käytössä.

Helsinki suunnittelee useiden pienten terveysasemien lakkauttamista tulevina vuosina.

– Samalla käytetään kymmeniä miljoonia euroja siihen, että hajotetaan vielä ne muutamat lähiasemat, joissa on pysyvä työyhteisö ja tyytyväiset asiakkaat, ihmettelee mielipidekirjoittaja, jonka mukaan Helsingin tulisi tehdä perinpohjainen tilannekatsaus syihin, jonka vuoksi lääkärit eivät viihdy töissä kaupungilla.

Lääkäri toteaa lopuksi HS:n kirjoituksessaan, että hän haluaisi pystyä nukkumaan yönsä hyvällä omallatunnolla:

– Haluan, että työni laadulla on väliä, vaikka sitä ei voidakaan mitata yhtä helposti kuin vastaanottamieni potilaiden lukumäärää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut